Початок робіт з розмінування територій Макарівської громади Бучанського району Київської області

28 червня 2023

У червні 2023 року команди саперів НВК Патрон Демайнінг розпочали гуманітарне розмінування територій Макарівської громади Бучанського району Київської області.
Роботи відбуваються на основі контракту між Асоціацією саперів України https://www.facebook.com/Ukrainiansappers та Патрон Демайнінг – переможця тендеру на проведення робіт з гуманітарного розмінування. У підсумку Макарівській громаді повернеться понад 53 га убезпеченного сільськогосподарського поля.

– Розмінування плануємо виконати за чотири місяці, – розповідає директор ТОВ «НВК Патрон Демайнінг» Андрій Сербін. – Зараз важко прогнозувати наскільки забруднена територія вибухонебезпечними предметами, оскільки на ній зустрічаються вирви від вибухів та безліч уламків. Робота саперів також ускладняються нестерпною спекою – у полі вона сягає понад 350 С та висотою трави, що подекуди вища за людину. У таких умовах працювати із дрібними уламками боєприпасів, які щільно забруднюють територію, вкрай важко. Це наш перший контракт на розмінування, але ми докладаємо всі можливі зусилля на виправдання наданої нам довіри.

Андрій Сербін звертає увагу на велику кількість проблем, що супроводжують сьогодні розмінування забруднених територій. Передусім – відсутність програм державного фінансування. Наразі ці роботи відбуваються за рахунок донорських коштів міжнародних організацій, за що їм безмежна вдячність. Повільне розмінування також пов’язано з недостатньою кількістю саперів та спеціальної техніки. Нажаль, сьогодні навчальні заклади по підготовці саперів мають низьку спроможність.

Гуманітарне очищення де окупованих територій – це глобальний проєкт Громадської організації Асоціації саперів України «Українська відповідь та допомога в гуманітарній протимінній діяльності», який здійснюється за фінансуванням Управління по координації гуманітарних питань ООН (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – OCHA).

Науково-виробнича компанія Патрон Демайнінг набула статусу офіційного оператора протимінної діяльності у травні цього року та має сертифікати відповідності на нетехнічне та технічне обстеження, розмінування вручну та очищення району ведення бойових дій.

Довідка:
Наразі розмінування потребують 180 тис. кв. км – близько третини території України. За даними ДСНС України, найбільш замінованими є Київська, Сумська, Чернігівська, Миколаївська, Запорізька, Харківська, Херсонська області та Донбас. Для очистки цієї території, потрібно щонайменше 10 років.
Facebook